תבלינים מוסיפים צבע וטעם למזון שאנחנו אוכלים, אבל לא רק

    יוסי ברויער Comments Off on תבלינים מוסיפים צבע וטעם למזון שאנחנו אוכלים, אבל לא רק
    21:45
    08.05.24
    נתי קאליש No Comments on עדות אישית: "הרב משה הלל אמר בביטחון: תעלו למירון בשמחה רבה"

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    מאת: יעל איבר

    שוחחנו עם דינה פרג על תבלינים ומה שמאחוריהם.

    במשפחת פרג, כן, זאת שאתם מכירים מרשתות השיווק, השידוך עם תבלינים הוא ארוך שנים. סבא רבא של דינה פרג, אדון פריג' החזיק בבעלותו חנות תבלינים בטריפולי, לוב. אביה של דינה נאמן למסורת מבית אבא, עלה ארצה ומכר תבלינים ספורים בעזרת עגלה.

    בין התבלינים שמכר היו התבלינים הבסיסיים המוכרים לנו היום: פפריקה, פלפל שחור, כורכום, כמון ואריסה. כיום מנהלת דינה חנות לממכר תבלינים בשוק לווינסקי בתל אביב, אבל עולם התבלינים לא זר לה. את העבודה בשוק היא החלה בגיל צעיר מאוד, גיל תשע. כשהייתה ילדה, הייתה הולכת דינה עם אחיה חיים אל השוק בלוד, אביה היה משכים אותם בבוקר בין 05:00 ל- 04:30. כשתפקידם היה לשמור מקום עבור עגלת התבלינים של האבא. את הזמן הזה, היה מנצל האב לצורך תפילת שחרית.

    היו פעמים בהם חזר אביה מהתפילה, רק כדי לגלות שילדיו עדיין נמים את שנתם, ולא הלכו לשוק במקומו "הייתי חולמת שקמתי ואני נמצאת בשוק". באותם פעמים, צעקותיו הדהדו בחלל הבית. אחרי שמשימת שמירת המקום לעגלה היה עובר בהצלחה, דינה וחיים היו מסייעים בעבודה "תביאי את זה, תזיזי לשם".

    תפקיד נוסף שהיה מוטל על דינה היה לנקות את הכמון והפלפל השחור מהגרעינים. ניקוי הפלפלים הייתה משימה לא פשוטה "היום קחי ילד בן 9 ותגידי לו לנקות פלפלים חריפים? זה נקרא התעללות, כל הידיים שרפו לי, והיו שמים לי שמן עם סוכר כדי להרגיע את הצריבה" .

    אל הסגולות התוודעה דינה תוך כדי העבודה היומיומית עם אבא, היא הייתה שומעת אותו בשיחו עם הלקוחות. "היו מגיעים אליו מכל הארץ. היה תור כמו שממתינים בתחנת רכבת, והלקוחות היו ממתינים בסבלנות".

    חלקם היו באים לרכוש את התבלין בלבד, חלקם היו מעוניינים לקבל את התבלין ועל הדרך לשמוע איזו סגולה או מרפא הוא עשוי לספק. חלקם היו מגיעים לייעוץ רפואי, ואדון פרג היה נותן להם רפואה ומזור ועצה טובה של תבלין. דינה, נאמנה לשיטתו של אביה, סבורה שלכל בעיה שנוצרת ניתן למצוא פיתרון מעולם התבלינים.

    שוק התבלינים פורח היום, בעקבות כל ארוחות הגורמה והמודעות של לקוחות, "פעם מכרו כורכום, כמון, פלפל שחור, שלום ולהתראות. היום נמכרים האגוז המוסקט, התבלין לקציצות ולממולאים שבחנות קוראים לו "התעללות בשכנים", אבל שמו המקצועי הוא ראס אל חנות (ראש החנות)".

    הכינוי 'התעללות בשכנים' דבק בתבלין, בגלל התרחיש הבא: "דמייני בעל מורעב עולה במדרגות ומריח את הקציצות שמבושלות עם התבלין הזה, ורואה כי בבית שלו עדיין לא הכינו כלום".

    לא רק רפואה מספקים התבלינים כי אם הגנה. "נגד עין הרע ניתן לרכוש בחנויות התבלינים אבן כחולה ותבלין בשם סקצ'ה מסקוצ'ה, שהוא תבלין לשלום בית, מלשון שקט שלא יקטרגו ונושאים אותו בארנק בשקיק".

    דינה שמכירה את כל התבלינים ומשתמשת בבישוליה בכולם, עושה שימוש רב בתבלין הכורכום "כמעט בכל תבשיל", כמון, ופלפל שחור ובתבלין הקציצות ראס אל חנות "שמשבח כל תבשיל, פלפל ממולא, כרוב ממולא, שמים קצת, זאת פשוט חגיגה".

    ('ראס אל חנות' היא תערובת תבלינים שמקורה במטבח המרוקאי והיא מכילה את התבלינים הבאים: כמון, פלפל אדום חריף, פלפל אדום מתוק, שומר, קימל ,כוסברה, פלפל שחור, פלפל לבן, אגוז מוסקט, זנגביל, כורכום, ציפורן, קינמון, אבקת ורדים. י.א).

    הכמון הוא מרגיע מאוד וטוב להביא אותו לנשים אחרי לידה, כדי למנוע דיכאון. "כל אישה שיולדת, חייבים, איך שהיא באה הביתה להביא לה חביתה כזאת".

    אז לכל המבשלים שעושים שימוש בתבלינים, קיבצנו לכם כמה יתרונות בריאותיים וסגולות נוספים שמצויים בתבלינים המוכרים:

    • פלפל שחור: מטפל בצינון, בחום ובשיעול, מפיג ריחות רעים מהפה, מחזק את הכבד. מגביר את התיאבון ומטפל בבחילות ובהקאות.
    • כמון: נגד כאבי בטן ונפיחות. נגד תולעים. במקרים של התעלפות וקוצר נשימה, כדאי לשאוף אדים של כמון וחומץ במים רותחים.
    • כורכום: מתאים לחיזוק המערכת החיסונית. מסייע לחיטוי פצעים, מפחית את התגובה דלקתית, משפר זרימת דם ומשפר זרימת מיצי מרה. מגן מפני נזקים של רדיקלים חופשיים, מגן על הכבד מפני רעלנים. כורכום גם מפחית את הנזק שנגרם לכבד כתוצאה מלקיחת תרופות או אכילה מופרזת של מזונות העשירים ב כולסטרול.
    • שום: יעיל בטיפול בזיהומים, דלקות ובהצטננות. מונע קרישי דם ונוגד סרטן.
    • קינמון: מגביר את זרימת הדם. מטפל בשיעולים, התקררויות וקדחות. שמנים ארומטיים שמקורם בקינמון משמשים לטיפול בכאבים ודיכאון. מסייע להרפייה של עוויתות ומשחררת את הקיבה במקרה של גזים. לטיפול בדלקת שקדים ולשטיפת פה במחלות חניכיים.
    • זעתר: מומלץ לטיפול בדלקת גרון, הצטננות. מקל על שיעול יבש, מחטא ומחסן את הגוף.
    • בזיליקום (ריחן): לטיפול בשיעול, דלקות גרון ומחלות עור.
    • טימין (קורנית): עוזר לפעילות המעיים, לעייפות כללית ומועיל לשיעולים לחים.
    • כוסברה (גד השדה): נוגד עוויתות במערכת העיכול, מרגיע, מסייע לכאבי ראש.
    • פטרוזיליה: נוגד עוויתות במערכת העיכול, מעודד יציאה של נוזלים וניקוי דרכי הכליות. מוריד לחץ דם ומנטרל את ריח השום.
    • סומק: מסייע לעצור יציאות רכות, גורם להפחתה בכולסטרול.
    • חילבה: מומלץ להורדת הסוכר בדם, ומשמש להרזיה.
    • שומר: מומלץ למערכת העיכול, לנשים מניקות, טוב לקשיי עיכול עם גזים, הפרעות מעיים ולבחילות.
    • קצח: הקצח טוב לעיסוי להפגת כאבי ראש.
    • הל: פותר בעיות בעיכול ועוויתות במעיים.
    • ציפורן: יעילה למצבי בחילה, הקאות וגזים ומעודדת פעילות במערכת העיכול. לציפורן יכולות מחטאות חזקות מאוד. יעילה למצבים של כאבי שיניים בגלל אפקט ההרדמה שלה. לציפורן פעילות אנטי פטרייתית.
    • קמומיל: מומלץ לשימוש במצבי חרדה ונדודי שינה. בשל היותו מרגיע עדין הוא בטוח לשימוש בילדים.
    • יעיל במצבים של גזים ועוויתות במערכת העיכול. יכול לשמש כשטיפה במצבי דלקת בפה, או במקרה של דלקת בעיניים.
    • זנגביל: משמש לחליטת תה מעכב התכווצויות בקיבה, להפחתת גזים, נוגד דלקת, לריפוי דלקות גרון.
    • גרגירי חרדל: טובים במצבים של חום גבוה, התקררויות ושפעת.

    גם הנטורופתיה מתייחסת לסגולות הרפואיות של התבלינים וממליצה על הכללים הבאים:

    1. הפחתה בכמויות המלח – בעת הבישול. כיוון שהמלח מכביד על העבודה של הכליות, עלול לגרום לבצקות ולעליית לחץ הדם עד כדי מצב של אי ספיקת כליות.
    2. השימוש בתבלינים יעשה לקראת סוף הבישול – וזאת כדי לשמר את התכונות הפיזיולוגיות של התבלין כצמח מרפא, כמו גם על טעמו.
    3. חשוב לשמור את התבלינים בכלי סגור – במקום יבש, המוגן מפני אוויר ואור. כדי למנוע התנדפות של השמנים הארומתיים שמצויים בתבלינים וכדי שלא יתחמצנו ויתקלקלו.

    ולסיום החביתה של דינה, בתאבון!

    חביתת כמון – של דינה פרג, מתאימה למניעת דיכאון אחרי לידה

    מצרכים:

    • 4 ביצים
    • 2 פרוסות חלה או לחם ישן
    • 2 כפות כמון גדושות "בהריון"
    • מעט פלפל שחור
    • מלח
    • 1/4 כוס שמן זית לטיגון

    אופן ההכנה:

    1. במחבת מחממים את השמן לטיגון.
    2. בקערה טורפים את הביצים ומוסיפים אליהם את החלה או הלחם, כשהוא מפורר לפירורים "כמו לציפור" .
    3. מוסיפים את שאר התבלינים ומערבבים.
    4. מטגנים את הבלילה כשהשמן חם, מכניסים את הבלילה על אש גבוהה, ואז מקטינים את הלהבה ומכסים את המחבת.
    5. כשהתחתית מקבלת צבע זהוב (כ- 10 דק') ניתן להפוך אותו, או באמצעות צלחת, או ע"י חיתוך החביתה העבה לרבעים, והפיכה של כל רבע בנפרד.

    בתאבון, ולבריאות!



    0 תגובות